divendres, 12 de març del 2010

Bases de dades i Visualitzadors Moleculars

Després del break per la nevada, continuem amb les tècniques que ens ajudaran a una millor comunicació de la química. En primer lloc cal informar-nos sobre aquells productes químics amb els quals treballarem, coneixen les seves diferents característiques estructurals, físiques, de toxicitat,... Per aquest propòsit tenim la major base de dades de productes que és la Cambridge Database, on us podeu baixar les coordenades de difracció de raigs X del producte en qüestió. Alhora, el dia que obtingueu un nou compost, també el podreu incorporar a la mencionada base de dades. En segon lloc, ja en el camp biològic, tenim el Protein Data Bank (PDB), una base de dades de proteïnes, estructures imprescindibles per la vida. Un cop en seleccioneu una tindreu l'oportunitat de visualitzar-la des del mateix programa, o baixar-vos el fitxern en format cif o pdb per un ús extern. La millor manera de descobrir les dues bases de dades és navegant-hi una estona, us convido a fer-ho. També a destacar el catàleg comercial de Sigma-Aldrich, que de ben segur tots ja heu entrat en contacte en el moment d'entrar a qualsevol dels laboratoris del Departament de Química. És una eina imprescindible, i ara tenim l'oportunitat de tenir-lo online. Proveu a dibuixar-hi una molècula i a veure si us la troba!



En segon terme hem parlat dels visualitzadors moleculars, o sigui, aquells programes que ens permeten visualitzar estructures ja existents (fitxers cif, pdb, mol,...) o crear-ne de noves. Per aquest propòsit en teniu tota una sèrie com JMol, JChemPaint, Protein Explorer o ArgusLab. Però també vull destacar el Gaussview, programa de pagament, però que teniu a la vostra disposició en els PCs de la Facultat de Ciències. És un dels programes més utilitzats en la recerca en química computacional i, com a eina que teniu a la vostra disposició, també us convido a descobrir-la.

Així doncs, teniu tota una sèrie d'eines per tal de portar a terme una millor comunicació de la química. No us limiteu a posar text a les presentacions, tal com sempre s'ha dit "una imatge val més que 1000 paraules", tot allò que pogueu explicar de forma gràfica, doncs molt millor. Així doncs, feu ús de les imatges que us permeten els visualitadors molecular per tal de fer molt més atractiva qualsevol presentació en format Powerpoint. Ara bé, si es tracta d'un treball escrit, tipus article, el format dels gràfics ha de ser molt més sobri, més esquemàtics, del tipus ChemDraw, o programa equivalent. Ara us toca a vosaltres, entreu en els enllaços que us he posat i dediqueu-hi una estona, us asseguro que us serà molt útil sigui quin sigui la vostra futura destinació dins el món de la química.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada