dimecres, 17 de març del 2010

Algunes eines més per una millor comunicació de la ciència

L'assignatura de TCAQ està arribant al final. Al llarg del curs hem tractat diferents eines que podeu utilitzar per una millor comunicació de la ciència, totes elles relacionades amb la comunicació 2.0, o comunicació derivada de la web 2.0. Avui a classe us he afegit una sèrie d'eines més que us poden ser d'utilitat.

Primer us he parlat de les enquestes o estudis estadístics, les quals es poden introduir ja sigui en una pàgina web o en un bloc, amb la posterior anàlisi dels resultats. La manera més senzilla és a partir del mateix Blogger, afegint un gadget que s'anomena "afegir enquesta". Ara bé, de cares a una pàgina web 1.0 o 2.0 més treballada, doncs millor decantar-nos per un programa obert com el SurveyMonkey, les enquestes del qual tenen moltes més opcions, no només de disseny gràfic, sinó també de diferents tipus de preguntes i respostes. Entreu-hi, de mentre us deixo un exemple.

En química, sobretot en el camp de la química analítica i els controls de qualitat, o en el de l'enginyeria química i l'anàlisi d'aigües residuals, l'ús de bases de dades és molt necessari. El programa més utilitzat és el Microsoft Access, del grup del Microsoft Office. Tenir unes nocions d'aquest programa és molt recomanable per familiaritzar-nos en l'ús de bases de dades. Ara bé, tot i que el programa és molt complet, a l'hora de presentar els resultats derivats d'aquesta base de dades, ja sigui en una presentació o en una pàgina web, hi ha alguna eina que ens pot ser de gran ajuda. No només a nivell gràfic per causar un major impacte, sinó també perquè permeten una gestió més eficaç de les dades. Aquest és el cas del TableauSoftware, un programa de pagament, però que et permet baixar-te una versió de prova. Us recomano que us mireu la demostració per fer-vos una idea del que pot fer.

Per últim us he comentat que dins de Facebook, teniu la possibilitat de crear una pàgina, ja sigui per promocionar una empresa, un producte, un grup d'amics,... Es tracta de l'equivalent a una pàgina web, però amb el format del Facebook. Molt fàcil de crear. Fàcilment es pot utilitzar per una Universitat, com la UdG.

Espero que aquestes eines complementin les anteriors i us siguin de gran utilitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada